Subaru WRX Forum banner

Niezależny przewód olejowy 2015+ wrx

5.2K views 18 replies 6 participants last post by  Maximus1991  
#1 · (Edited)
Czy ktoś słyszał kiedyś o przewodzie olejowym z rynku wtórnego do wrx 2015+?

Potrzebuję zamiennika przewodu olejowego o numerze części #15192AA732

Subaru powiedział, że jest wycofany z produkcji, zastąpiony przez część #15192AA760

Dealer Subaru potwierdził mi na podstawie mojego numeru VIN, że tak jest. Chcesz znać dobrą wiadomość? To nawet nie jest podobne, więc co robisz z czymś tak głupim?

Wymiana całego przewodu przymocowanego do silnika brzmi jak głupi sposób, żeby to zrobić…
Image

Edycja; jakieś informacje na temat rozmiaru an? Montaż byłby świetny!

Recykling mojego oryginalnego będzie planem b.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#2 · (Edited)
Czyszczenie oryginalnej rurki olejowej pozostawiło „krater” w metalu, gdy usunąłem rdzę. Nie wiem, czy mogę czuć się z tym bezpiecznie, biorąc pod uwagę, że pomaluję emalią wysokotemperaturową, ale nie zmieni to faktu, że metal jest cieńszy.

Być może zabieram się za budowę własnej rury z osprzętem firmy Earl's Performance. Wciąż nie wiem, czy uda mi się to uruchomić.

Mam się upewnić co do rozmiaru -AN, zgaduję -6 na linii bloku.
Image

To złącze jest reklamowane jako adapter do gaźnika, ale myślę, że zadziałałoby dla turbosprężarki;
Image

#5 ·
Osobiście nie wiem, u licha, dlaczego mieliby oferować zaktualizowaną część, która w ogóle nie pasuje.

Budowanie nowych linii nie jest takie złe. Robiłem to wiele razy w moich jeepach, ponieważ rdza i jeep są synonimami.
Też tego nie rozumiem! To również frustrujące. Jedynym wyjściem jest wymiana przewodu olejowego za 127 $cad z bloku.

#4 · (Edited)
FA20DIT 2015+ wrx GT2259 specyfikacje przewodu olejowego;

Na linii bloku;
Średnica zewnętrzna przewodu wynosi 1/4", więc powinna wynosić -4AN

Na złączu banjo turbosprężarki;
10 mm X skok jest tbd, nie 1,25

Długość przewodu turbosprężarki;
Tbd

(Będę aktualizował ten post, gdy wszystko potwierdzę) Wszelkie uwagi są mile widziane.

Wysłane z iPhone'a za pomocą Tapatalk

#13 ·
Nie martw się, jestem maniakiem zanieczyszczeń, planowałem to zrobić. Ale to świetnie, że wspominasz, jeśli ktoś idzie tą samą drogą.

Mój Rex to 2016 z około 4 kanadyjskimi zimami, a ten dopływ oleju dostaje tam w kość z powodu ciepła i soli. Może to spowodować awarię turbosprężarki/silnika w dłuższej perspektywie. Szczególnie na kolanku bardzo blisko turbosprężarki (więcej cykli cieplnych).

#14 ·
W mojej podróży, aby wymyślić coś, co działa. Postanowiłem spróbować z dodatkową długością i ewentualnie dogiąć trochę w razie potrzeby, zupełnie nową linią oem.

Moim przypuszczeniem jest, że prześwit będzie minimalny, jeśli w ogóle, z przylegającą rurą wodną. Jeśli to jedyny problem, prawdopodobnie coś wymyślę.

To wyeliminowałoby kroki związane z cięciem rury i wykonaniem nowego podwójnego rozszerzenia.

Image

Image

Na zdjęciach; Zielony pokazuje oryginalną lokalizację oryginalnej linii, która jest teraz wycofana.

Czerwony pokazuje ścieżkę nowej wymiany oem.

Żadne ze zdjęć nie pokazuje dokładnej lokalizacji „na turbosprężarce”, to tylko szacunkowa ścieżka. Ręczny.

#16 ·
Ponownie odwiedzam ten post, ponieważ wczoraj wieczorem zrobiliśmy moje kolektory i wymieniliśmy również turbosprężarkę i okazuje się, że nowa linia (15192AA760, która teraz zastępuje 15192AA731) przyszła z moją zamienną turbosprężarką i nie pasuje. Czy ktoś zna jakieś rozwiązania poza kupnem całych nowych przewodów sztywnych od Subaru i czekaniem tydzień lub dłużej, aby je dostać? Mieszkam tuż obok Summit Racing, ale nie jestem pewien, jakie przewody AN itp. kupić, ponieważ powyżej nigdy nie zostało to zaktualizowane. Czy ktoś chce pomóc bratu?

#17 ·
wracam do tego posta, ponieważ wczoraj wieczorem zrobiliśmy moje kolektory i wymieniliśmy również turbosprężarkę i okazuje się, że nowa linia (15192AA760, która teraz zastępuje 15192AA731) przyszła z moją nową turbosprężarką i nie pasuje. Czy ktoś zna jakieś rozwiązania tego problemu, poza kupnem całych nowych przewodów sztywnych od Subaru i czekaniem tydzień, jeśli nie dłużej, aby je dostać? Mieszkam tuż obok Summit Racing, ale nie jestem pewien, jakie przewody AN itp. kupić, ponieważ powyżej nigdy nie zostało to zaktualizowane. Czy ktoś chce pomóc bratu?
Zobacz zdjęcie nad twoim. Odcięcie tulei końcowej lub przeniesienie złączki ze starej linii to najlepsze rozwiązanie. Lub zanieś starą linię do zakładu hydrauliki przemysłowej. Mogą zrobić ci nową linię za może 50 $.

#18 · (Edited)
Subaru zawaliło sprawę, ponieważ zaktualizowana linia zasilająca nie pasuje. Najlepszym rozwiązaniem jest ponowne wykorzystanie starego złącza lub wykonanie niestandardowej linii z użyciem przewodu w oplocie 4AN i odpowiednich adapterów. Miałem podobny problem w mojej konstrukcji FA20 i skończyło się na użyciu części Earl's z kolankiem 90°, aby ominąć rurę wodną, ​​od tego czasu brak wycieków i łatwy dostęp w przyszłości.

#19 ·
Subaru upuściło piłkę, ponieważ zaktualizowana linia zasilająca nie pasowała. Najlepszym rozwiązaniem jest ponowne wykorzystanie starego złącza lub wykonanie niestandardowej linii z użyciem węża w oplocie 4AN i odpowiednich adapterów. Miałem podobny problem w mojej konstrukcji FA20 i skończyłem używając części Earl's z kolankiem 90°, aby oczyścić rurę wodną, ​​od tego czasu brak wycieków i łatwy dostęp w przyszłości.
Myślałem o zrobieniu czegoś podobnego, kiedy byłem w pracy. Ale nie chciałem wydawać na próby/błędy, aby uzyskać odpowiedni zestaw złączek. Dopóki nie zdałem sobie sprawy, że odcięcie końcówki nowej linii turbo umożliwiło mi podłączenie jej do starej linii z bloku.

Wspomniałeś o linii 4an. To jeden element układanki, czy masz więcej specyfikacji dotyczących każdego złącza, którego użyłeś do podłączenia do sztywnej linii z bloku i zasilania turbosprężarki?
To może być przydatne dla kogoś innego lub w nieznanej przyszłości.
Dzięki