Cześć wszystkim,
Jeżdżę... jeździłem WRX FA20 z 2018 roku, miałem blok IAG stage 2, a po około 50 tysiącach mil na tym bloku okazało się, że tłoki są uszkodzone, z niewielkimi zadrapaniami na tulejach. Mogę znaleźć zbudowane bloki w cenie od 4500 do 5100 dolarów, ale mogę znaleźć FA24 za mniej lol czy ktoś tego próbował? WŁAŚNIE kupiłem hybrydową turbosprężarkę do FA20 i NAPRAWDĘ chciałem jej użyć, ale nie ma takiego samego rozstawu śrub jak turbosprężarka FA24, więc prawdopodobnie musiałbym wykonać rurę J i kolektor... id, po prostu to rzucam, ponieważ oszczędzam na blok.
Zalety pozostania przy FA20
Wady pozostania przy FA20
- Żałuję, że nie mam FA24 lol
Zalety przejścia na FA24
- potencjał mocy jest szalony, szczególnie do użytku na torze
Wady przejścia na FA24
Mody obecnie wykonane w FA20
Wiem, że to dużo, ale nie widzę zbyt wiele na ten temat, więc po prostu jestem ciekaw, co ludzie mogli słyszeć lub widzieć, a jeśli ktoś z wiedzą na temat tych 2 silników, byłoby to dla mnie bardzo ważne, jeśli możesz mi pomóc dowiedzieć się o tym trochę więcej. Z góry dziękuję 🙏🏽
Jeżdżę... jeździłem WRX FA20 z 2018 roku, miałem blok IAG stage 2, a po około 50 tysiącach mil na tym bloku okazało się, że tłoki są uszkodzone, z niewielkimi zadrapaniami na tulejach. Mogę znaleźć zbudowane bloki w cenie od 4500 do 5100 dolarów, ale mogę znaleźć FA24 za mniej lol czy ktoś tego próbował? WŁAŚNIE kupiłem hybrydową turbosprężarkę do FA20 i NAPRAWDĘ chciałem jej użyć, ale nie ma takiego samego rozstawu śrub jak turbosprężarka FA24, więc prawdopodobnie musiałbym wykonać rurę J i kolektor... id, po prostu to rzucam, ponieważ oszczędzam na blok.
Zalety pozostania przy FA20
- Mam już wszystkie elementy przykręcane do samochodu, wystarczyłoby tylko odbudować silnik i przykręcić go z powrotem
- Uważam, że jest o wiele tańszy, nawet jeśli cena bloku jest wysoka
Wady pozostania przy FA20
- Żałuję, że nie mam FA24 lol
Zalety przejścia na FA24
- potencjał mocy jest szalony, szczególnie do użytku na torze
Wady przejścia na FA24
- brak informacji na temat tego, co by to pociągnęło za sobą
- ile może być wymagane fabryki
- potencjalny całkowity koszt uruchomienia tego silnika
- Utrata kolektora dolotowego BRZ 😢
Mody obecnie wykonane w FA20
- Grimmspeed CAI
- Grimmspeed catted J pipe
- Invidious R400
- Perrin turbo inlet
- Grimmspeed 3 port boost controller
- Perrin Oil Air Seperator
- BRZ Intake Manifold + IBR kit
- ETS Front Mount Intercooler
- Boostlab BL58XR turbo
Wiem, że to dużo, ale nie widzę zbyt wiele na ten temat, więc po prostu jestem ciekaw, co ludzie mogli słyszeć lub widzieć, a jeśli ktoś z wiedzą na temat tych 2 silników, byłoby to dla mnie bardzo ważne, jeśli możesz mi pomóc dowiedzieć się o tym trochę więcej. Z góry dziękuję 🙏🏽