Subaru WRX Forum banner

2018 WRX FA20... pęknięte tłoki i tuleje, czy powinienem zrobić zbudowany blok... czy po prostu zrobić swap FA24?

2.9K views 31 replies 9 participants last post by  SwirvMK18wrx  
#1 ·
Cześć wszystkim,
Jeżdżę... jeździłem WRX FA20 z 2018 roku, miałem blok IAG stage 2, a po około 50 tysiącach mil na tym bloku okazało się, że tłoki są uszkodzone, z niewielkimi zadrapaniami na tulejach. Mogę znaleźć zbudowane bloki w cenie od 4500 do 5100 dolarów, ale mogę znaleźć FA24 za mniej lol czy ktoś tego próbował? WŁAŚNIE kupiłem hybrydową turbosprężarkę do FA20 i NAPRAWDĘ chciałem jej użyć, ale nie ma takiego samego rozstawu śrub jak turbosprężarka FA24, więc prawdopodobnie musiałbym wykonać rurę J i kolektor... id, po prostu to rzucam, ponieważ oszczędzam na blok.

Zalety pozostania przy FA20
  • Mam już wszystkie elementy przykręcane do samochodu, wystarczyłoby tylko odbudować silnik i przykręcić go z powrotem
  • Uważam, że jest o wiele tańszy, nawet jeśli cena bloku jest wysoka

Wady pozostania przy FA20
- Żałuję, że nie mam FA24 lol

Zalety przejścia na FA24
- potencjał mocy jest szalony, szczególnie do użytku na torze

Wady przejścia na FA24
  • brak informacji na temat tego, co by to pociągnęło za sobą
  • ile może być wymagane fabryki
  • potencjalny całkowity koszt uruchomienia tego silnika
  • Utrata kolektora dolotowego BRZ 😢

Mody obecnie wykonane w FA20
  • Grimmspeed CAI
  • Grimmspeed catted J pipe
  • Invidious R400
  • Perrin turbo inlet
  • Grimmspeed 3 port boost controller
  • Perrin Oil Air Seperator
  • BRZ Intake Manifold + IBR kit
  • ETS Front Mount Intercooler
  • Boostlab BL58XR turbo

Wiem, że to dużo, ale nie widzę zbyt wiele na ten temat, więc po prostu jestem ciekaw, co ludzie mogli słyszeć lub widzieć, a jeśli ktoś z wiedzą na temat tych 2 silników, byłoby to dla mnie bardzo ważne, jeśli możesz mi pomóc dowiedzieć się o tym trochę więcej. Z góry dziękuję 🙏🏽

#2 ·
FA24F został zaprojektowany dla 271 KM.

Potraktowałbym wszystkie te "zomg, to wytrzymuje tak dużo koni mechanicznych" z przymrużeniem oka.

Być może nie było Cię wtedy, gdy FA20F cieszył się takim samym szumem.

Zasadniczo FA24F jest nadal silnikiem z mokrą miską olejową i nie jest silnikiem priorytetowym, tak jak FA20F. Nie jest to już silnik wyścigowy, jak wszyscy jego poprzednicy.

#3 ·
FA24F został zaprojektowany na 271 KM.

Potraktowałbym wszystkie te "zomg, to wytrzymuje tak dużo koni mechanicznych" z przymrużeniem oka.

Być może nie było was wtedy, gdy FA20F miał taki sam rozgłos.

Zasadniczo FA24F to wciąż silnik z mokrą miską olejową i nie jest silnikiem o najwyższym priorytecie, tak jak FA20F. To nie jest już silnik wyścigowy, jak wszyscy jego poprzednicy.
Hej, dzięki stary, nie sądziłem, że to lepszy silnik "wyścigowy", to raczej fakt, że nawet podstawowe strojenia 1 i 2 stopnia, FA24 generuje więcej mocy, ale w niższym zakresie obrotów, co prawdopodobnie byłoby lepszym rozwiązaniem do użytku na torze. Ale jeśli ta zamiana będzie wymagała znacznej ilości niestandardowej produkcji... w ogóle się to nie opłaca. Ale zbudowany FA20 za 4500 lub standardowy FA24 za 4k. Nie słyszałem, żeby FA24 miały problemy z blokiem, jak 20... więc zastanawiam się, jakie są doświadczenia ludzi z tymi silnikami.

Przeszedłem już przez 2 silniki, więc rozważałem pomysł zamiany FA24... zwłaszcza że aftermarket odchodzi od FA20

#4 ·
FA20 jest dostępny od 2012 roku w brz. FA24 ma 3 lata. Produkcja to łatwa część. Sprawienie, by ECU i BCM z 2 różnych platform rozmawiały ze sobą, przyprawi Cię o wrzody. Samodzielny ECU i niestandardowe okablowanie będą kosztować tyle samo, co blok zamienny.

O ile nie bierzesz udziału w wyścigach długodystansowych, potrzebujesz lepszego tunera, jeśli przeszedłeś przez tak wielu. Istnieją wersje FA20 z zamkniętym pokładem z kutymi zespołami obrotowymi od HKS, Outfront i IAG. Brak spryskiwaczy tłoków, ale HKS wierci kanały z galerii olejowej, które rozpylają trochę oleju na tłoki.

#23 ·
OutFront Motorsports w Cali 🤞🏽🤞🏽🤞🏽 słyszałem dobre rzeczy o ich blokach. Zobaczymy więc, co się stanie. Nie mogę się doczekać, aby zobaczyć, co ta konfiguracja wypchnie
Mogłem to zrobić dla ciebie w PA lol 🤣 prawdopodobnie za cholernie mniejsze pieniądze z mądrzejszymi ludźmi.

owns 2022 Subaru WRX Limited
#28 ·
#30 ·
Hahaha, o ja pytam ich? Tak, to tak jakbym zadzwonił do mojej byłej narzeczonej i powiedział HEJ, co tam, kolego 😆

Wyszedłem mniej więcej w tym czasie, ale mieliśmy... zaplecze do tego, po prostu tego nie robiliśmy dla zwykłych samochodów... Niestandardowe konstrukcje na pewno, ale nie rajdy? Nie wiem dlaczego, pewnie pieniądze, nie prowadzę firm lol z jakiegoś powodu, ale to mnie zaskoczyło, bo przegrałbym niezłą zakładkę lmao 👍 przegapiłeś 50$! 😅

#31 ·
Hey everyone,
I drive... drove a 2018 FA20 WRX, had stage 2 IAG block, and after about 50k miles on this block, pistons turned out to be damaged, with minor scratches to the sleeves. I can find built blocks from $4500 to $5100, but I can find a FA24 for less lol has anyone tried this swap? I JUST bought a hybrid turbo for the FA20, and REALLY wanted to use it, but it's not the same bolt pattern as the FA24 turbo, so I'd probably have to fabricate J pipe and Header... idk just throwing this out there since I'm saving up for a block.

Pros staying FA20
  • Have every bolt on already on the car, would just have to rebuild motor and bolt it back in
  • Much cheaper I believe even with block price being high

Cons of staying FA20
- Regrets of not having FA24 lol

Pros to going FA24
- power potential is insane especially for track use

Cons going FA24
  • no information on what this would entail
  • how much fab might be required
  • potential total cost of making this engine work
  • Losing the BRZ Intake manifold 😢

Mods currently done to FA20
  • Grimmspeed CAI
  • Grimmspeed catted J pipe
  • Invidious R400
  • Perrin turbo inlet
  • Grimmspeed 3 port boost controller
  • Perrin Oil Air Seperator
  • BRZ Intake Manifold + IBR kit
  • ETS Front Mount Intercooler
  • Boostlab BL58XR turbo

I know this is a lot, but I don't see much on this so just curious to what people might have heard or seen about heat sleeve, and if anyone with knowledge on the 2 engines, it would mean a lot if you can help me learn a little about this. Much appreciated 🙏🏽
Trzymanie się FA20 ma w Twoim przypadku najwięcej sensu, zwłaszcza że masz już wszystkie modyfikacje wspomagające, w tym hybrydowe turbo stworzone dla niego. Przebudowa silnika i ponowne włożenie go z powrotem jest o wiele prostsze i tańsze, nawet jeśli cena bloku jest wysoka. FA24 jest z pewnością kuszące z większą pojemnością, lepszym potencjałem mocy i mocniejszymi elementami wewnętrznymi, ale zamiana byłaby bólem głowy. Niestandardowa produkcja rury J, kolektora, mocowań, okablowania i strojenia szybko się sumuje. Dodatkowo straciłbyś konfigurację kolektora BRZ. Jeśli nie jesteś gotowy na duży projekt, FA20 jest mądrzejszą drogą.

#32 ·
W Pana przypadku najbardziej sensowne jest pozostanie przy FA20, zwłaszcza że ma Pan już wszystkie modyfikacje wspierające, w tym hybrydową turbosprężarkę do niego przeznaczoną. Przebudowa silnika i jego ponowne zamontowanie jest znacznie prostsze i tańsze, nawet jeśli cena bloku jest wysoka. FA24 jest z pewnością kuszący dzięki większej pojemności skokowej, lepszemu potencjałowi mocy i mocniejszym elementom wewnętrznym, ale wymiana byłaby kłopotliwa. Niestandardowe wykonanie rury J, kolektora, mocowań, okablowania i strojenia szybko się sumuje. Ponadto straciłby Pan swój setup kolektora BRZ. Chyba że jest Pan gotowy na duży projekt, FA20 jest mądrzejszą ścieżką.
Tak, zdecydowałem się pozostać przy FA20. Nadal czekam na technika, który złoży i zainstaluje nowy silnik z obrobionymi głowicami. Mam nadzieję, że w przyszłym miesiącu będę miał jakieś wyniki mocy 🤞🏽🤞🏽🤞🏽