Subaru WRX Forum banner

JDM FA20 dla USDM

11K views 43 replies 12 participants last post by  wolfeshawn  
#1 ·
Hej, kupiłem silnik zamienny do mojego WRX z 2016 roku i dopiero teraz zdałem sobie sprawę, że to JDM. Co muszę zmienić, żeby to zadziałało? Mogę znaleźć mnóstwo informacji na temat tej zamiany na EJ, ale nie na FA. Proszę i dziękuję. Doceniam wszelką pomoc, jaką mogę uzyskać od społeczności.

#2 ·
Na forach jest bardzo mało informacji, więc możesz się spodziewać niespodzianek. Ale o ile wiem, silniki są mechanicznie identyczne.

Myślę, że główną różnicą między rynkami jest dodatkowe wyposażenie emisyjne (TGVs, pompy powietrza wtórnego itp.), a samochody jdm mają znacznie bardziej agresywne strojenie. Powód różnic w strojeniu jest nieznany, ale przypuszcza się, że jest to połączenie lepszego paliwa, mniejszej średniej liczby przejechanych mil, częstszej konserwacji i mniejszego ryzyka sporów sądowych w przypadku uszkodzonych silników.

#5 ·
Na forach jest bardzo mało informacji, więc możesz się spodziewać niespodzianek. Ale o ile wiem, silniki są mechanicznie identyczne.

Myślę, że główną różnicą między rynkami jest dodatkowe wyposażenie emisyjne (TGVs, pompy powietrza wtórnego itp.), a samochody jdm mają znacznie bardziej agresywne strojenie. Powód różnic w strojeniu jest nieznany, ale przypuszcza się, że jest to połączenie lepszego paliwa, mniejszej średniej liczby przejechanych kilometrów, częstszej konserwacji i mniejszego ryzyka sporów sądowych w przypadku uszkodzonych silników.
Zdecydowanie trudno znaleźć informacje. Chcę to osiągnąć bez świateł

#3 ·
Mam nadzieję, że to pomoże. Włożyłem JDM z niskim przebiegiem (36 000 mil) do mojego 2017 roku, który oddał swój silnik USDM z przebiegiem zaledwie 79 000 mil. Pomimo tego, że nigdy nie był zbyt mocno eksploatowany i zawsze dbałem o olej i regularnie go wymieniałem, po prostu się poddał. W każdym razie... około 2000 mil i wszystko jest dobrze. Po prostu upewnij się, że używasz starej wiązki przewodów ze swojego silnika USDM, a jeśli chcesz, aby kontrolka niskiego poziomu oleju działała, musisz użyć starej miski olejowej z otworem na czujnik. Miałem Billa z Broken Motorsports tutaj w NJ. Jedyną rzeczą, którą naprawdę zauważamy, jest to, że wydaje się nieco głośniejszy niż USDM, ale nie porównywaliśmy ich obok siebie, więc potraktuj to tak, jak jest.

FYI, z powodu zmiany okoliczności w pracy, wystawiłem swój na sprzedaż, jeśli ktoś jest zainteresowany, daj mi znać. Dzięki

#4 ·
Mam nadzieję, że to pomoże. Włożyłem silnik JDM z niskim przebiegiem (36 000 mil) do mojego 2017 roku, który oddał swój silnik USDM po zaledwie 79 000 milach. Pomimo tego, że nigdy nie był zbyt mocno eksploatowany i zawsze dbałem o olej i regularnie go wymieniałem, po prostu się poddał. W każdym razie... około 2000 mil i wszystko jest w porządku. Po prostu upewnij się, że używasz starej wiązki przewodów ze swojego silnika USDM, a jeśli chcesz, aby kontrolka niskiego poziomu oleju działała, musisz użyć starej miski olejowej z otworem na czujnik. Miałem Billa z Broken Motorsports tutaj w NJ. Jedyną rzeczą, którą naprawdę zauważamy, jest to, że wydaje się nieco głośniejszy niż USDM, ale nie porównywaliśmy ich obok siebie, więc potraktuj to tak, jak jest warte.

FYI, ze względu na zmianę okoliczności w pracy, wystawiłem swój na sprzedaż, jeśli ktoś jest zainteresowany, daj mi znać. Dzięki
Czyli nie musiałeś nic robić z wałkiem rozrządu ani czujnikiem wałka rozrządu? Kiedy skontaktowałem się z facetem, który sprzedał mi silnik, powiedział, że turbosprężarka, akcesoria i kolektor dolotowy będą musiały zostać zmienione.

#6 ·
Nie, zamieniłem wiązkę przewodów ze starego silnika (nie pamiętam o kolektorze dolotowym), użyłem turbosprężarki JDM i jak powiedziałem, będziesz potrzebować miski olejowej z otworem na czujnik, jeśli twoja stara ją miała. Ale jeśli ci to nie przeszkadza... i nie jest to konieczne, chyba że patrzysz na to na swoim potrójnym wskaźniku na środkowej konsoli, to naprawdę nie ma znaczenia. Mój jest niezawodny od prawie 2000 mil bez żadnych kontrolek i działa jak mistrz. Przysięgam, że ciągnie trochę mocniej, ale nie mam nic poza moim dyno z siedzenia, aby to potwierdzić.

#10 ·
Zobaczysz otwór na czujnik w misce olejowej. Mój to 17, więc miał go tam, gdzie wchodzi czujnik i musisz użyć starego, jeśli chcesz, żeby ten czujnik działał. W ogóle nie wpływa to na silnik. Myślę, że użyliśmy mojego USDM ecu, ponieważ nie musieliśmy go przeprogramowywać, aby rozpoznał klucz.

#11 ·
Miski olejowej, wiązki przewodów i kolektora dolotowego. To wszystko? Mam nadzieję, że tak jest. Użyłeś swojego USDM ECU, prawda? Bo oni też wysłali mi JDM.
Dolot jest inny ze względu na TGVs, więc upewnij się, że zamieniasz oba TGVs ze starego silnika. Zachowaj również wszystkie elementy emisji ze starego silnika; pojemnik KA/KL, pompę wtórnego powietrza i EGR.
Myślę, że użyliśmy mojego USDM ecu, ponieważ nie musieliśmy go przeprogramowywać, aby rozpoznał klucz.
USDM ecu ma więcej wyposażenia emisyjnego, JDM ecu może nie przejść inspekcji, ponieważ technicznie nie będzie miał wszystkich znaczników gotowości. To powiedziawszy, żadne miejsce testowe nie patrzy tak blisko, więc dopóki nie ma żadnych nieudanych znaczników, nadal przejdzie. Również strojenie USDM jest inne i lepiej dostosowane do naszych wahań paliwa i pogody.

#15 ·
Zauważyłem również, że silnik jdm nie ma chłodnicy/podgrzewacza oleju. Widzę, że wiele osób usuwa je w silnikach EJ. Więc zakładam, że nie próbuję go dodawać i po prostu przypinam czujnik w bezpiecznym miejscu.
?? Prawdopodobnie sprzedali go osobno. To tylko chłodzona wodą płyta kanapkowa, która wchodzi pod filtr oleju. Zdecydowanie przeniósłbym starą.

#20 ·
Przykręca się od razu… opaska zaciskowa też działa dobrze, jeśli nie zależy Ci na czujniku. Temperatura jest wyświetlana tylko wtedy, gdy masz ten wskaźnik na potrójnym wskaźniku na górze środkowej konsoli.
Tak, dzisiaj wieczorem robię miskę olejową. Masz rację, wygląda na to, że tam właśnie wchodzi ta ostatnia wtyczka. Z jakiegoś powodu pomyliłem to z przewodem chłodzenia oleju, który musiałbym wywiercić i nagwintować, aby przenieść. Dziękuję za przypomnienie.

#25 · (Edited)
Nie mam go podłączonego i jest światło, ale działa dobrze. Musiałem wymienić wiązkę przewodów, komputer i alternator. Nie wiem, czy trzeba wymieniać sprężarkę klimatyzacji, ale ja to zrobiłem, żeby nie musieć bawić się z czynnikiem chłodniczym (odłączyłem swoją na bok podczas wymiany silnika) zmieniłem kolektor dolotowy, chociaż nie jestem pewien, czy było to konieczne, ponieważ JDM również miał TGVs

#32 ·
Nie mam tego podłączonego i jest światło, ale działa dobrze. Musiałem wymienić wiązkę przewodów, ecu i alternator. Nie wiem, czy trzeba wymieniać sprężarkę klimatyzacji, ale ja to zrobiłem, żeby nie musieć się bawić z czynnikiem chłodniczym (odłączyłem swoją na bok podczas wymiany silnika) zmieniłem kolektor dolotowy, chociaż nie jestem pewien, czy było to konieczne, ponieważ JDM też miał TGVs
Czy wiesz może, czy alternator JDM powodował problemy? A może po prostu wymieniłeś go wcześniej? Dostaję tylko jeden CEL podczas próby rozruchu i jest to obwód czujnika położenia wału korbowego. Żadnych CEL dla położenia wałka rozrządu, jak wszyscy inni mówią. Samochód nie odpala, tylko kręci w nieskończoność.

#26 ·
Musiałem zamienić fazery z silnika US na silnik JDM, aby wyeliminować usterki dla wszystkich 4 czujników wałka rozrządu. Pierścienie reluktorowe RÓŻNIĄ SIĘ między JDM a USDM. Japońskie nacięcia pierścieni są wklęsłe, podczas gdy nacięcia pierścieni US wystają. Usunąłem również układ chłodzenia oleju poniżej filtra oleju i uziemiłem przewód czujnika poziomu oleju. Pełna wymiana wiązki i kolektora dolotowego.

#27 · (Edited)
Musiałem zamienić fazery z silnika US na silnik JDM, aby wyeliminować błędy dla wszystkich 4 czujników wałka rozrządu. Pierścienie reluktorowe RÓŻNIĄ SIĘ między JDM i USDM. Japońskie nacięcia pierścieni są wklęsłe, podczas gdy amerykańskie nacięcia pierścieni wystają. Usunąłem również układ chłodzenia oleju poniżej filtra oleju i uziemiłem przewód czujnika poziomu oleju. Pełna wymiana wiązki i dolotu.
Na FA20?

#29 ·
Mam wrx z 2020 roku, któremu silnik padł przy około 29000 milach. Dealer sprzedał mi cytrynę, a pierwotny właściciel zmodyfikował pojazd, co unieważniło gwarancję. I nie miałem pojęcia o tych modyfikacjach, ponieważ nie zostały mi ujawnione w momencie zakupu. Niezależnie od tego, kupiłem również JDM fa20. Firma, która importowała silnik, powiedziała mi, że muszę wymienić kolektor dolotowy, fazery wałka rozrządu i kolektor wydechowy oraz mnóstwo czujników. Silnik JDM ma około 24 tysiące mil przebiegu. Moje pytanie brzmi, co dokładnie wymieniłeś, aby upewnić się, że silnik przynajmniej działa. Nie obchodzi mnie CEL ani żadne inne światło, ponieważ mogę się tym zająć później. Nie mam samochodu od około 6 miesięcy i rozpaczliwie go potrzebuję. Planuję wrócić do dealera i wymienić go na mojego Mustanga. I WTF JEST FAZER WAŁKA ROZRZĄDU. Jestem nowy w japońskiej scenie samochodowej i po prostu chcę wrócić do dobrego, starego amerykańskiego muscle car.

#30 ·
Zmienny fazator wałka rozrządu służy do zmiany rozrządu zaworów. Vtec przez oszczędnych księgowych. Wszystkie "amerykańskie mięśnie" to teraz mają, poza prawdopodobnie Dodge. Czasy gaźników i prostych silników 2-zaworowych dawno minęły.

Kontrolki CEL to więcej niż światła, mogą powodować uszkodzenie silnika. Dealer oszuka cię przy wymianie, jeśli są kontrolki CEL, ponieważ może być konieczne wyjęcie silnika, aby wszystko naprawić (jeśli się da), zanim przejdzie przegląd.

#31 ·
Mój Mustang ma 2 zawory. To GT 4.6L z 2004 roku. Rozumiem, że CEL może oznaczać coś złego, jednak jeśli kontrolka świeci się z powodu czegoś głupiego, jak uszkodzony czujnik o2, lub jeśli nie dostroiłem samochodu do obecności pasażera w samochodzie. Potrzebuję tylko, żeby to działało i rozwiążę problem CEL lub innych kontrolek, zanim go oddam. Potrzebuję tylko samochodu, który jeździ.

#34 ·
Rozumiem, że CEL może oznaczać coś złego, jednak jeśli kontrolka świeci się z powodu czegoś głupiego, jak uszkodzony czujnik o2, lub jeśli nie dostroiłem samochodu dla pasażera w samochodzie. Potrzebuję tylko, żeby to działało i rozwiążę CEL lub inne kontrolki, zanim go oddam. Potrzebuję tylko samochodu, który jeździ.
Silniki te są niezwykle wrażliwe na strojenie i czujniki. Doceniam to, że chcesz sprawny samochód, ale wymiana wszystkiego, gdy silnik jest poza samochodem, zajmie znacznie mniej czasu i wysiłku niż szukanie usterek po fakcie.

#35 ·
Dokładnie, to wystarczająco stary, żeby skończyć studia lub być w muzeum.

Silniki te są niezwykle wrażliwe na strojenie i czujniki. Doceniam to, że chcesz sprawny samochód, ale zamiana wszystkiego zajmie znacznie mniej czasu i wysiłku, gdy silnik jest poza samochodem, zamiast szukać usterek po fakcie.
Ukończyłem już wymianę bez CEL. Zrobiłem to może 3 dni po moim poście. Zajęło mi to około 15 godzin w ciągu 2 dni

#38 ·
Właśnie zrobiłem tę zamianę w moim wrx z 2018 roku i wszystko, co zrobiłem, to koła zębate wałka rozrządu, ocv i czujniki położenia wału korbowego. Teraz mam p0016,17,18,19. Samochód działa dobrze, a przynajmniej tak się wydaje, ale nie wiem, czy czegoś nie przegapiłem, a ponieważ za około 3 tygodnie zbliża się emisja spalin, mam mało czasu.

#40 ·
Właśnie zrobiłem tę zamianę w moim wrx z 2018 roku i jedyne co zrobiłem to koła zębate wałka rozrządu, ocv i czujniki położenia wału korbowego. Teraz mam p0016,17,18,19, samochód działa dobrze lub przynajmniej tak się czuje, ale nie wiem, czy czegoś nie przegapiłem, a z emisjami za około 3 tygodnie mam mało czasu
Czy udało się to rozgryźć? Mam samochód klienta, który robi dokładnie to samo