HIGH RPM????? D:
Results 1 to 13 of 13

This is a discussion on HIGH RPM????? D: within the New Member Hangout forums, part of the Community - Meet other Enthusiasts category; Hey guys Anyway I was on the internet and searching for answers on how to solve my carís problem I ...

  1. #1
    Registered User DiosXmakinA's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    5

    Unhappy HIGH RPM????? D:

    Hey guys Anyway I was on the internet and searching for answers on how to solve my carís problem I have an 04 wrx and my problem is everytime my buddy starts my car its RPM is already in 1500 and the CEL is on, my buddy checked my car and he said he found a hose that was tangled, he untangled the hose the CEL went away, oil pressure went back to normal but the RPM is still in 1500. and oh yeah he did noticed that there was a hose that was disconnected but he doesnít have any idea where it goes? Does anybody have any idea where could that connect? I just donít know whatís going on cause Iím not physically there to check my car. Iím on deployment right now. Anyway I would really appreciate it if anyone can give me some suggestions. Thank you!

  2. Remove Advertisements
    ClubWRX.net
    Advertisements
     

  3. #2
    Registered User GarrettKoonsman's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    CO
    Posts
    2,664
    There are dozens of hoses in the engine bay. Your post doesn't have nearly enough info for us to help. Also, 1500 rpm is normal idle on a cold start. It will go down as the car warms up and is driven. At the minimum we need a detailed description of the hoses location and size. Even better would be a picture or 5
    2003 Midnight Black Pearl WRX Sedan
    200.7 AWHP Protuned Stage 2 at 5400ft above sea level
    Bugeye Mafia Member #225
    Mods
    Pics

  4. #3
    Registered User DiosXmakinA's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    5

    Thumbs up

    true, i didn't realize that..im just getting paranoid cuz i'm not there to see whats goin on with my car..well i'll ask my buddy to take some pictures where he found that disconnected hose..I really appreciate your help man!
    Last edited by DiosXmakinA; 12-02-2011 at 09:14 PM. Reason: misspelled word

  5. #4
    Registered User GarrettKoonsman's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    CO
    Posts
    2,664
    no problem, keep us updated and we will do our best to figure it out for you. Also, thank you for your service
    2003 Midnight Black Pearl WRX Sedan
    200.7 AWHP Protuned Stage 2 at 5400ft above sea level
    Bugeye Mafia Member #225
    Mods
    Pics

  6. #5
    Registered User
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Pittsburgh, PA
    Posts
    36
    1500 RPM shouldn't be anything to worry about upon startup. When I start my jeep up first, it starts out at about 1300-1400 RPM then goes down to about 1000 RPM. After it has warmed up, when I'm idling at a red light, it idles at about 550-600 RPM.

  7. #6
    Registered User Mike193's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    North Jersey
    Posts
    973
    yea 1,500 RPM is what my car idles at the fist few minutes its running, maybe have your buddy let it idle for about 5 min and then see if it drops down cuz after about 5 minutes, tops, my car starts to idle down around 800 rpm.
    And, thank you for your services, you deserve a perfectly working car!

  8. #7
    Registered User GarrettKoonsman's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    CO
    Posts
    2,664
    Don't expect the RPM's to go down just by sitting there idling for a couple minutes. Especially if it hasn't been driven in a while it may take actually driving it to get it warmed up and drop the RPM. However, I wouldn't mess with that issue until we solve the missing hose question
    2003 Midnight Black Pearl WRX Sedan
    200.7 AWHP Protuned Stage 2 at 5400ft above sea level
    Bugeye Mafia Member #225
    Mods
    Pics

  9. #8
    Registered User DiosXmakinA's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    5

    Thumbs up

    okay! thanks everybody! I really appreciate ya'll! and yeah bro i'll post asap when i find out what hose is disconnected..thaaaaanks!!!!

  10. #9
    Registered User
    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    167
    Yeah, 1500 shouldn't be a problem. My WRX's cold start will put it somewhere like that.

    My previous RX8 starts (cold) with nearly 2500 rpm...

  11. #10
    Registered User DiosXmakinA's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    5
    Quote Originally Posted by GarrettKoonsman View Post
    Don't expect the RPM's to go down just by sitting there idling for a couple minutes. Especially if it hasn't been driven in a while it may take actually driving it to get it warmed up and drop the RPM. However, I wouldn't mess with that issue until we solve the missing hose question
    yo bro im sorry but my girl couldn't take picture of the hose because the hose is behind the front bumper thats what my buddy told her, so im guessing it probably has something to do with the intercooler? at first i thought it got disconnected because of the pressure of the turbo. maaaaan this is really bugging me D:

  12. #11
    Registered User teflon_jones's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    8000' up in Colorado
    Posts
    6,753
    What is the CEL? That would be a good place to start...

    What mods does your car have? Because on a stock car there's no hoses from the IC that are anywhere near the bumper.....
    Scott
    Past Subies - '11 STI Limited stage 1+ and '04 STi stage 2+
    '13 Wrangler Rubicon - custom front bumper w/12k lb winch & off-road lights, skid plates, diff guards, etc.
    '04 Porsche 911 Turbo GT2 clone 600 HP/TQ
    '77 F-150 heavily modded for off-roading

  13. #12
    Registered User Monk_Knight's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Colorado
    Posts
    550
    Maybe try to get someone who knows something about cars to go take a look?

  14. #13
    Registered User DiosXmakinA's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    5

    Talking

    Quote Originally Posted by Monk_Knight View Post
    Maybe try to get someone who knows something about cars to go take a look?
    true, im still kind'a new to mod car world. well anyway appreciate everybody that tried to help

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •