Strange idle rpm level at start
Results 1 to 6 of 6

This is a discussion on Strange idle rpm level at start within the New Member Hangout forums, part of the Community - Meet other Enthusiasts category; Hey everyone, quick question: Its probably nothing, but I just turned my wrx on, and the rpms went a bit ...

  1. #1
    Registered User Graham46's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Harford County, MD
    Posts
    743

    Strange idle rpm level at start

    Hey everyone, quick question:

    Its probably nothing, but I just turned my wrx on, and the rpms went a bit higher than the normal idle level, and stayed there. It almost sounded like I was giving it gas in neutral, but I wasnt. I then did tap on the gas in neutral, and the rpms shot up, and then went all the way back down to the normal level and everything was fine. I sat and waited listening, and there were no more abnormalities in the level or sound. I have an 06 with 45k miles on it that I got 8 days ago, and so far have had no problems with it and absolutely love it. I dont consider this to be a huge issue, but was just curious if anyone knows why it may have happened or if theres anything I should look out for in the future

    Thanks!

  2. Remove Advertisements
    ClubWRX.net
    Advertisements
     

  3. #2
    Registered User Acrdys's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Lemore
    Posts
    1,117
    Happens during Cold start.

    Don't hit boost 'til engine get's warm.
    Hawk-Eye Alliance#8089
    MODS LIST

  4. #3
    Registered User cjm1991's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    st louis
    Posts
    1,040
    Alot of cars do this, does it idle at 1.5k for the first few mins then go back to 5 or 600 after driving?
    Chris
    02 Camaro z28 T-Tops, m6 49k miles
    Bolt ons and tuned - 349rwhp/362rwtq
    02 Ws6 T-Top,m6 80k miles
    Bolt ons/Cam/tune - 436rwhp/424rwtq

  5. #4
    Registered User Graham46's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Harford County, MD
    Posts
    743
    Yeah it was idling at around that, and then when I tapped on the gas in neutral it went back down below 1, as if I had jostled something by hitting the gas. After driving it, and then coming back home and lookin at the rpms in neutral before turning it off, it was below 1 again. So you say this is normal and just happens from time to time if the engines cold?

  6. #5
    Registered User Acrdys's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Lemore
    Posts
    1,117
    yeah, it's normal and happens when engine is cold. Just drive easy 'til it get's warm and u'll be fine.
    Hawk-Eye Alliance#8089
    MODS LIST

  7. #6
    Registered User Graham46's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Harford County, MD
    Posts
    743
    Cool cool, many thanks! Im gettin ready to post some pics of her right now...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •