System Too Lean/Valve Cover Gasket Leak/Misfire in 3rd and 4rth?
+ Reply to Thread
Results 1 to 2 of 2

This is a discussion on System Too Lean/Valve Cover Gasket Leak/Misfire in 3rd and 4rth? within the General Maintenance, Troubleshooting & Accidents. forums, part of the Tech & Modifying & General Repairs category; Hi all. Thanks in advance for your help! First I'll start with my car/mods: 02 WRX Bug-eye 104K miles Blow ...

  1. #1
    Registered User
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    1

    System Too Lean/Valve Cover Gasket Leak/Misfire in 3rd and 4rth?

    Hi all. Thanks in advance for your help!

    First I'll start with my car/mods:

    02 WRX Bug-eye 104K miles
    Blow off Valve (BOV)
    ECU Flash that's a little less conservative/faster than stock - performed by a friend (has been running perfect with this map for over 40,000 miles until now)

    Now for my problems:
    *CEL code P0171 with possible causes including: faulty MAF, Large vacuum leak, Lowe Fuel Pressure, or Plugged injector or cylinder misfire
    *Tons of build up on passenger side Valve Cover Gasket - build up inside coilpack area in sparkplug nearest passenger (the one w the black connector..)
    *I'm experiencing a slight loss of power or "bogging" in 3rd/4th when the turbo is boosting at max. I can conservatively drive in 3rd of 4rth without experience the bogs or misfires; it happens when I get down on the gas and the turbo is really kicking in.


    Today I changed the spark plugs because that was the easiest and most logical item on the CEL possible causes list, however, my test drive afterwards showed no difference in the "bogging/misfires". The CEL is gone for now but I'm sure that it will come back since the problem is still there.. I would also like to note that none of the other sparkplug recesses were dirty except for the one mentioned above in the back of the engine nearest the passenger side..

    I have reason to believe that my problem is most likely related to a Plugged injector or cylinder misfire since that sounds like what I'm experiencing but I may be coming to the table w an incorrect bias.

    I'm ultimately interested in some advice as to what my next step should be.

    Thanks,

    -Julian

  2. Remove Advertisements
    ClubWRX.net
    Advertisements
     

  3. #2
    Moderator Donkey's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Da boonies
    Posts
    6,295
    I Support ClubWRX
    Resident Adviser @ WTF Tuning, LLC
    2002 FORESTER S
    1998 FORESTER S




+ Reply to Thread

Quick Reply Quick Reply

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself. We strongly suggest that you stay away from using aol, yahoo, msn, and hotmail accounts. Sometimes the mail server blocks the emails from our server. As a result you will not receive any notifications including the confirmation email.

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •