Idle surge and no acceleration in boost
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 30

This is a discussion on Idle surge and no acceleration in boost within the General Maintenance, Troubleshooting & Accidents. forums, part of the Tech & Modifying & General Repairs category; 03 WRX COBB AP 93 Stage 2 tune Catless TBE AEM short intake (out of the box tune) STI TMIC ...

  1. #1
    Registered User
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    69

    Unhappy Idle surge and no acceleration in boost

    03 WRX
    COBB AP 93 Stage 2 tune
    Catless TBE
    AEM short intake (out of the box tune)
    STI TMIC

    Problem:
    Car sat for a week and went to start it and it fired up and idled pretty normal and after about a minute or 2 it started surging from about 500 rpm-1000. Car drives fine if its under boost. If I give it gas and get it into mid boost it just feels like I'm pulling a dump truck behind me.

    Attempted problem solving:
    Did the ol carb cleaner test to see if there were any vacuum leaks around couplings, ends of hoses, etc. Probably even over did it but no changes in idle. Cleaned MAF which was not dirty at all. Unpluged MAF, car died. Not showing any codes either. Cleaned the IACV and replaced the gasket which looked fine anyways. No dice. Tried swapping out the IACV for a known working one. Again no worky. Unplugged IACV, idle increased to about 1500 and stayed steady. Fresh tank of 93 oct gas. Installed a Hallman Boost controller last night, since my pro tuner prefers tuning with that and it didn't help either (didn't expect it to). Any other suggestions?

  2. Remove Advertisements
    ClubWRX.net
    Advertisements
     

  3. #2
    zax
    zax is offline
    \_(ツ)_/ zax's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Neverland Ranch, Maryland
    Posts
    11,718
    I Support ClubWRX I Support ClubWRX
    Does the car consume/burn oil? Do you have a lot of oil blow-by?
    2015 CWP WRX STi on order ... But how did I get roped back into an EJ motor?!
    Zax' Shaggin' Wagon Build Thread Now tuned for 99% pure Unicorn Jizz!

    Zach | Moderator -- Mid-Atlantic States, Tech & Modifying & General Repairs
    The REAL 'WTF Tuning?!' Progenitor
    Rollin' with the Bugeye Mafia #302 | N.E.R.D. Subject Zero | Blobeye Synd. #Tree-Fiddy
    Facebook me here

    Your Mid-A local board: http://www.clubwrx.net/forums/mid-atlantic-states/

  4. #3
    Registered User
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    69
    Oil level appears to be about the same level it was. It ran great. Sat for a week. And started it up and it does this. If I drive under boost, car runs great till I start going up a hill, etc that puts strain on the motor. Then it starts stalling and sounds like it wants to backfire. And of course the idle surges from 500-900ish. It does have a kill switch that I turn off whenever I shut the motor off. Could that reset the ecu? I tried swapping a different untuned ECU over and it ran the same. tried scanning with the COBB for codes but it just says none found. I'm about to rip my hair out.

  5. #4
    zax
    zax is offline
    \_(ツ)_/ zax's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Neverland Ranch, Maryland
    Posts
    11,718
    I Support ClubWRX I Support ClubWRX
    Quote Originally Posted by 555* View Post
    Oil level appears to be about the same level it was. It ran great. Sat for a week. And started it up and it does this. If I drive under boost, car runs great till I start going up a hill, etc that puts strain on the motor. Then it starts stalling and sounds like it wants to backfire. It does have a kill switch that I turn off whenever I shut the motor off. Could that reset the ecu? I tried swapping a different untuned ECU over and it ran the same. tried scanning with the COBB for codes but it just says none found. I'm about to rip my hair out.
    Re-flash the Stage 2 tune and log the following parameters on the AP:

    Boost
    Throttle Position
    Dynamic Advance Multiplier
    Feedback Knock
    Fine Learning Knock
    RPM
    Calculated Load


    Take the system out on the road and drive it hard. Post up the log file and link here.
    2015 CWP WRX STi on order ... But how did I get roped back into an EJ motor?!
    Zax' Shaggin' Wagon Build Thread Now tuned for 99% pure Unicorn Jizz!

    Zach | Moderator -- Mid-Atlantic States, Tech & Modifying & General Repairs
    The REAL 'WTF Tuning?!' Progenitor
    Rollin' with the Bugeye Mafia #302 | N.E.R.D. Subject Zero | Blobeye Synd. #Tree-Fiddy
    Facebook me here

    Your Mid-A local board: http://www.clubwrx.net/forums/mid-atlantic-states/

  6. #5
    Registered User
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    69
    When I got the car, it only came with a OBD connector and the V1 accessport. I reflashed Stage 2 and said "done". But have no way to log it.

  7. #6
    zax
    zax is offline
    \_(ツ)_/ zax's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Neverland Ranch, Maryland
    Posts
    11,718
    I Support ClubWRX I Support ClubWRX
    Quote Originally Posted by 555* View Post
    When I got the car, it only came with a OBD connector and the V1 accessport. I reflashed Stage 2 and said "done". But have no way to log it.
    Yeah IIRC you can't log with the V1 AP.

    HOWEVER, you may still be able to log. If you contact Cobb, they may be able to get you up and running with AccessTuner Race, which can datalog.
    2015 CWP WRX STi on order ... But how did I get roped back into an EJ motor?!
    Zax' Shaggin' Wagon Build Thread Now tuned for 99% pure Unicorn Jizz!

    Zach | Moderator -- Mid-Atlantic States, Tech & Modifying & General Repairs
    The REAL 'WTF Tuning?!' Progenitor
    Rollin' with the Bugeye Mafia #302 | N.E.R.D. Subject Zero | Blobeye Synd. #Tree-Fiddy
    Facebook me here

    Your Mid-A local board: http://www.clubwrx.net/forums/mid-atlantic-states/

  8. #7
    Registered User
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    69
    Yeah it only logs boost. Which is 8-9 psi idleing, depending on the surging RPM.

  9. #8
    zax
    zax is offline
    \_(ツ)_/ zax's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Neverland Ranch, Maryland
    Posts
    11,718
    I Support ClubWRX I Support ClubWRX

    Re: Idle surge and no acceleration in boost

    Quote Originally Posted by 555* View Post
    Yeah it only logs boost. Which is 8-9 psi idleing, depending on the surging RPM.
    Do you mean -8 PSI?
    2015 CWP WRX STi on order ... But how did I get roped back into an EJ motor?!
    Zax' Shaggin' Wagon Build Thread Now tuned for 99% pure Unicorn Jizz!

    Zach | Moderator -- Mid-Atlantic States, Tech & Modifying & General Repairs
    The REAL 'WTF Tuning?!' Progenitor
    Rollin' with the Bugeye Mafia #302 | N.E.R.D. Subject Zero | Blobeye Synd. #Tree-Fiddy
    Facebook me here

    Your Mid-A local board: http://www.clubwrx.net/forums/mid-atlantic-states/

  10. #9
    Registered User
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    69
    Yes, lol. Sorry.

  11. #10
    zax
    zax is offline
    \_(ツ)_/ zax's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Neverland Ranch, Maryland
    Posts
    11,718
    I Support ClubWRX I Support ClubWRX

    Re: Idle surge and no acceleration in boost

    What does your maximum boost read in a 2nd gear pull?
    2015 CWP WRX STi on order ... But how did I get roped back into an EJ motor?!
    Zax' Shaggin' Wagon Build Thread Now tuned for 99% pure Unicorn Jizz!

    Zach | Moderator -- Mid-Atlantic States, Tech & Modifying & General Repairs
    The REAL 'WTF Tuning?!' Progenitor
    Rollin' with the Bugeye Mafia #302 | N.E.R.D. Subject Zero | Blobeye Synd. #Tree-Fiddy
    Facebook me here

    Your Mid-A local board: http://www.clubwrx.net/forums/mid-atlantic-states/

  12. #11
    Registered User
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    69
    It won't even get into boost. It like slows down and then starts jerking if I try to give it more gas so I have to down shift to a lower gear so it stays out of boost and slowly take the hill by my house. If I try to keep giving it gas, it will go up to about 8-9psi. I havent adjusted the MBC, either....

  13. #12
    zax
    zax is offline
    \_(ツ)_/ zax's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Neverland Ranch, Maryland
    Posts
    11,718
    I Support ClubWRX I Support ClubWRX
    Quote Originally Posted by 555* View Post
    It won't even get into boost. It like slows down and then starts jerking if I try to give it more gas so I have to down shift to a lower gear so it stays out of boost and slowly take the hill by my house. If I try to keep giving it gas, it will go up to about 8-9psi. I havent adjusted the MBC, either....
    OK, I would seriously suggest putting the OEM EBCS back on the car. Without a datalog, it's virtually impossible to diagnose anything. Follow my post below and contact Cobb.
    2015 CWP WRX STi on order ... But how did I get roped back into an EJ motor?!
    Zax' Shaggin' Wagon Build Thread Now tuned for 99% pure Unicorn Jizz!

    Zach | Moderator -- Mid-Atlantic States, Tech & Modifying & General Repairs
    The REAL 'WTF Tuning?!' Progenitor
    Rollin' with the Bugeye Mafia #302 | N.E.R.D. Subject Zero | Blobeye Synd. #Tree-Fiddy
    Facebook me here

    Your Mid-A local board: http://www.clubwrx.net/forums/mid-atlantic-states/

  14. #13
    Registered User
    Join Date
    Feb 2006
    Posts
    69
    Will do so. I'm hopeing it is something small. I believe the cable can be used to datalog straight to my laptop with Enginuity?
    Last edited by 555*; 10-05-2012 at 11:18 AM.

  15. #14
    Admiral Ackbar mycologist's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Late Devonian
    Posts
    12,432
    I Support ClubWRX
    Quote Originally Posted by zax View Post
    Yeah IIRC you can't log with the V1 AP.

    HOWEVER, you may still be able to log. If you contact Cobb, they may be able to get you up and running with AccessTuner Race, which can datalog.
    My V1 AP cable worked perfectly with Romraider's logger - I think it didn't work for some other people, but mine was fine.
    "From a little spark may burst a mighty flame." - Dante
    "The stitch is lost unless the thread is knotted." - Italian proverb

  16. #15
    Admiral Ackbar mycologist's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Late Devonian
    Posts
    12,432
    I Support ClubWRX
    Kind of sounds like a bad fuel filter. I'd look at A/F learning and fuel pressure (with a gauge in the line temporarily).



    Check for leaks in the intake track, make sure the filter box is closed, torn turbo inlet coupling etc.


    (this in addition to what Zax is saying, not disagreeing with him at all).

    No codes? That part seems bizarre.
    Last edited by mycologist; 10-05-2012 at 11:21 AM.
    "From a little spark may burst a mighty flame." - Dante
    "The stitch is lost unless the thread is knotted." - Italian proverb

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •