06wrx not starting when hot
Results 1 to 5 of 5

This is a discussion on 06wrx not starting when hot within the General Maintenance, Troubleshooting & Accidents. forums, part of the Tech & Modifying & General Repairs category; My 06 wrx will not start when the engine is hot. On a cold start its no problems, only after ...

  1. #1
    Registered User Soupa's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Utah
    Posts
    11

    06wrx not starting when hot

    My 06 wrx will not start when the engine is hot. On a cold start its no problems, only after driven for a while it will not start back up again unless it gets cooled down for a while. Anyone have this problem? Or any info would be very appreciated.
    A month ago my engine was misfiring so I replaced my fuel pump and it seemed to solve that problem, but then a week later it started this problem. So far I've replaced my crank angle sensor, fuel control module, and fuel relay.
    Also does anyone know about the system re-learn?

  2. Remove Advertisements
    ClubWRX.net
    Advertisements
     

  3. #2
    Admiral Ackbar mycologist's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Late Devonian
    Posts
    12,731
    I Support ClubWRX
    It kind of sounds like heat soak - vapor lock. I.e. gas vaporizing in the lines. It shouldn't be a problem if the fuel system is pressurizing correctly though. If you got winter gas and it is still hot there that would increase the potential.

    I'd go to a shop that has a gauge or get one and check the fuel pressure given there was issues with the fuel system that lead to these issues.

    My engine is hard to start when it's hot. How come? — Yahoo! Autos
    "From a little spark may burst a mighty flame." - Dante
    "The stitch is lost unless the thread is knotted." - Italian proverb

  4. #3
    Resident meany-rator 06wrx4me's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Nor Cal
    Posts
    11,395
    I Support ClubWRX
    Have you ever changed the fuel filter? How many miles?

    Does it crank over and just not catch? Or not even crank?

    My 06 wrx did this weird thing for a while where the clutch microswitch would "stick" and require the pedal to be pumped 5-6 times before it would crank. It would happen after I had driven to work and parked it for the day. Eventually it fixed itself.
    2014 Ford Fiesta ST

    06 WRX, HAWKEYE # 001 <T-boned and sold>

    COILOVER TABLE
    TURBO TABLE

  5. #4
    Registered User Soupa's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Utah
    Posts
    11
    thanks for the info. yes i just changed the fuel pump about 2 months ago to fix some misfire codes (the fuel filter is in the tank with the fuel pump). It does crank, but if I turn the key to "on" I can hear the fuel pump trying to pressurize the lines but it sounds like its having a real hard time because it is really loud.
    thanks for the info, I will get a pressure checker and see how it goes tomorrow.

  6. #5
    Registered User Soupa's Avatar
    Join Date
    Sep 2012
    Location
    Utah
    Posts
    11
    Well I took it to the Subaru dealer ship nearby, they tested it all day long and could not figure it out.... they say the fuel pressure is normal, and everything electronically is working...
    side note is there anywhere on this site to sell used parts?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •