Car won't start after installing turbo and ebcs
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 16

This is a discussion on Car won't start after installing turbo and ebcs within the General Maintenance, Troubleshooting & Accidents. forums, part of the Tech & Modifying & General Repairs category; Little history... I installed a TBE a week ago, everything went smoothly. Flashed the ECU with new tune and car ...

  1. #1
    Registered User
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    8

    Car won't start after installing turbo and ebcs

    Little history... I installed a TBE a week ago, everything went smoothly. Flashed the ECU with new tune and car started and ran perfectly. Fast forward to today, my friend and I decided to install my VF52 turbo and GrimmSpeed EBCS. We followed all the steps, watching and reading tutorials so none of this would happen. We checked all the plugs, wires, bolts, hoses, etc... to make sure everything was good. Before I tried to start it I flashed the ECU with the correct tune. Now all I get is everything but the actual starting. All the lights, fuel pump, etc but it won't start now. The car is a 08 WRX, any ideas would be appreciated!

  2. Remove Advertisements
    ClubWRX.net
    Advertisements
     

  3. #2
    Registered User
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    8

  4. #3
    Registered User lytlec's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Central PA
    Posts
    4,300
    Maybe its your car telling you not to use an EBCS without a proper tune.
    <-------- Taylor Swift.
    2006 WRX 330whp. 300wtq. Slow.
    Hawk-Eye Alliance #137
    First Mods...what to do.
    Subaru Guide

  5. #4
    Supporting Member mjboudreaux77's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Northern Vermont
    Posts
    843
    I Support ClubWRX
    That would happen to me the first time after flashing on my 07 whenever I put a new map on it - but it always started the second time.

    Have you taken the new tune back off? This is where I would start. I say this because your car would actually start even if you didn't put a turbo on (you will get coolant and oil everywhere though!).

    Just curious - why the EBCS? You are running a stock turbo (stock for '11) and stock intercooler.
    If I don't die by Thursday, I'll be roarin Friday night - Jimmy Buffett

  6. #5
    Admiral Ackbar the 1st mycologist's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Late Devonian
    Posts
    13,048
    I Support ClubWRX
    Is the car stuck in test mode - i.e. what is that fan noise?

    Try resetting the ECU. If you can't do it through OBDII just unplug the battery and step on the brakes for a minute.

    Can you flash the stock map back on to see if it starts or is the ECU locked up?
    "From a little spark may burst a mighty flame." - Dante
    "The stitch is lost unless the thread is knotted." - Italian proverb

  7. #6
    Admiral Ackbar the 1st mycologist's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Late Devonian
    Posts
    13,048
    I Support ClubWRX
    Quote Originally Posted by lytlec View Post
    Maybe its your car telling you not to use an EBCS without a proper tune.
    He claims it has the correct map?

    Quote Originally Posted by mjboudreaux77 View Post
    That would happen to me the first time after flashing on my 07 whenever I put a new map on it - but it always started the second time.

    Have you taken the new tune back off? This is where I would start. I say this because your car would actually start even if you didn't put a turbo on (you will get coolant and oil everywhere though!).

    Just curious - why the EBCS? You are running a stock turbo (stock for '11) and stock intercooler.
    The question is why not run and EBCS if you have one and a map for it?
    "From a little spark may burst a mighty flame." - Dante
    "The stitch is lost unless the thread is knotted." - Italian proverb

  8. #7
    Subaru Newb MainFrame's Avatar
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    Texas, United States
    Posts
    8,034
    I Support ClubWRX I Support ClubWRX
    Quote Originally Posted by mycologist View Post
    Is the car stuck in test mode - i.e. what is that fan noise?

    Try resetting the ECU. If you can't do it through OBDII just unplug the battery and step on the brakes for a minute.

    Can you flash the stock map back on to see if it starts or is the ECU locked up?

    Quote Originally Posted by mycologist View Post
    The question is why not run and EBCS if you have one and a map for it?


    All of what he said, lol. The fans kicking on is an indication that you are in test mode. Did you remember to unplug the reflash connector when you were done?

  9. #8
    Registered User
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    8
    Quote Originally Posted by MainFrame View Post
    All of what he said, lol. The fans kicking on is an indication that you are in test mode. Did you remember to unplug the reflash connector when you were done?
    Yes. The car will be using TP's stage 3.52 tune. I've tried reverting back to an early tune and still nothing. Only thing needed to get into test mode is plugging in the tactrix cable on the 08+.

  10. #9
    Registered User
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    8
    Could it still be in test mode somehow since the fans are kicking on but my tactirx cable is not plugged in?

  11. #10
    Admiral Ackbar the 1st mycologist's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Late Devonian
    Posts
    13,048
    I Support ClubWRX
    Yes. Do the hard reset with the battery unplugged an hold the brakes to drain the last of the power.

    Good chance your ECU will need service, sorry.
    "From a little spark may burst a mighty flame." - Dante
    "The stitch is lost unless the thread is knotted." - Italian proverb

  12. #11
    Registered User
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    8
    [15:04:23.6683938] DTC MEMORIZED: P0328 KNOCK SENSOR 1 HIGH INPUT
    [15:04:23.6693938] DTC MEMORIZED: P0123 TPS A HIGH INPUT
    [15:04:23.6703939] DTC MEMORIZED: P0118 COOLANT TEMP SENSOR HIGH INPUT
    [15:04:23.6703939] DTC MEMORIZED: P0108 MAP SENSOR HIGH INPUT
    [15:04:23.6713939] DTC MEMORIZED: P0244 WASTEGATE SOLENOID A RANGE/PERF
    [15:04:23.6723940] DTC MEMORIZED: P0223 TPS B HIGH INPUT
    [15:04:23.6733940] DTC MEMORIZED: P0345 CAMSHAFT POS. SENSOR A BANK 2
    [15:04:23.6743941] DTC MEMORIZED: P0340 CAMSHAFT POS. SENSOR A MALFUNCTION
    [15:04:23.6753942] DTC MEMORIZED: P2017 TGV - INTAKE MANIFOLD RUNNER 1 POS. SENSOR HIGH
    [15:04:23.6763942] DTC MEMORIZED: P2022 TGV - INTAKE MANIFOLD RUNNER 2 POS. SENSOR HIGH
    [15:04:23.6773943] DTC MEMORIZED: P2433 SECONDARY AIR PUMP CIRCUIT HIGH

    Any ideas why I'm getting all of these. ECU is not bricked, I somehow managed to clear the test mode, but it came back after I tried a new reflash.

  13. #12
    Admiral Ackbar the 1st mycologist's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Late Devonian
    Posts
    13,048
    I Support ClubWRX
    It won't start with the cam position CEL

    You must have bumped a major connection in the harness.
    "From a little spark may burst a mighty flame." - Dante
    "The stitch is lost unless the thread is knotted." - Italian proverb

  14. #13
    Subaru Newb MainFrame's Avatar
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    Texas, United States
    Posts
    8,034
    I Support ClubWRX I Support ClubWRX
    Yeah, with all that I'm thinking a loose connection in either the harness, or a bad ground somewhere.

  15. #14
    Registered User
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    8
    Quote Originally Posted by mycologist View Post
    It won't start with the cam position CEL

    You must have bumped a major connection in the harness.
    Fixed the issue

  16. #15
    Admiral Ackbar the 1st mycologist's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Late Devonian
    Posts
    13,048
    I Support ClubWRX
    Sweet, that was fast.
    "From a little spark may burst a mighty flame." - Dante
    "The stitch is lost unless the thread is knotted." - Italian proverb

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •