Getting a whistle sound when depressing the clutch (first cold morning start only) - Page 2
+ Reply to Thread
Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 23 of 23

This is a discussion on Getting a whistle sound when depressing the clutch (first cold morning start only) within the General Maintenance, Troubleshooting & Accidents. forums, part of the Tech & Modifying & General Repairs category; Glad I am not alone. I have not had a chance to take it in and leave it overnight so ...

  1. #16
    Registered User hisdigness's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    So Cal (Torrance)
    Posts
    324
    Glad I am not alone. I have not had a chance to take it in and leave it overnight so they can hear to fix it.

    inf3cti0n did you ever get yours checked out?

  2. Remove Advertisements
    ClubWRX.net
    Advertisements
     

  3. #17
    Registered User Axex's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    North Cackalaky
    Posts
    280
    Was there anything that came of this? I'm starting to hear it in mine at 15k miles and haven't found any posts where it was fixed. Everything else seems fine though.Thanks.

  4. #18
    Registered User
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    singapore
    Posts
    5
    my 08 wrx is making the same sound too. at 43K km.

  5. #19
    Registered User
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    singapore
    Posts
    5
    Quote Originally Posted by philipho View Post
    my 08 wrx is making the same sound too. at 43K km.
    well 2 days after i made this post the sound got worse. i drove it to the workshop yesterday morning just to check and the car stalled right when it reached. The mechanic took the clutch out and showed me the throw out bearing, it completely failed. none of the bearings are there anymore, basically that thing disintegrated. I was lucky as the bearing completely failed just when i reached the workshop, anymore driving might cause more damage to the flywheel or even the transmission casing.

    an advice to those who hear this 'whining' sound when the clutch is depressed, get it check out. the mechanic told me the 2008+ models' throw out bearing is very prone to failure.

  6. #20
    Registered User theMan's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    MN
    Posts
    9
    Quote Originally Posted by hisdigness View Post
    Hey everyone,

    Perhaps someone can figure this out or knows what's up. Every cold start (only first start in the morning) my car whistles at the clutch catch point until the car warms up. Once warm no more sound. At first I thought it was the throw out bearing, but the sound is only in the morning, and also only when the weather is colder than 60 degrees.

    The car is a 2011 WRX Hatch with SPT CBE, Rear endlinks/swaybar. Anyone have any ideas?

    Thanks in advance for any help!

    Hooman
    Same thing going on with my 08 wrx. But every time i bring it to the dealer, the noise disappears.

  7. #21
    Pro Manscaper Mikie13's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Palmyra, NJ
    Posts
    21,017
    Quote Originally Posted by theMan View Post
    Same thing going on with my 08 wrx. But every time i bring it to the dealer, the noise disappears.
    If a tree falls in the woods and nobody is around to hear it, does it make a sound?

    Consequently...if a fat chick falls in the woods, do the trees laugh?
    The Hawk-Eye Alliance #90|The Blobeye Syndicate #0|The Stink-Eye Mob #0|N.E.R.D. Founding Member & #3
    2012 Lightning Red WRX Sedan
    Stock...for now Soon to be OpenSource tuned by: Mattypants @ WTF Tuning

  8. #22
    Registered User
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    12
    Bumping an old post but my 2011 WRX started making this same exact noise today. I'm wondering if anyone figured out what was causing it? I had my throw out bearing/clutch replaced under warranty a few months ago and I'm wondering if my throw out bearing is going bad again...

  9. #23
    Registered User Axex's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    North Cackalaky
    Posts
    280
    Hm I used to have this noise but I haven't had it in a looong time. If I remember right, I only seemed to hear it on pretty cold mornings and it would go away as the car warmed up. I never took it to the dealer and I'm at 32k miles now, no issues.

+ Reply to Thread
Page 2 of 2 FirstFirst 12

Quick Reply Quick Reply

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself. We strongly suggest that you stay away from using aol, yahoo, msn, and hotmail accounts. Sometimes the mail server blocks the emails from our server. As a result you will not receive any notifications including the confirmation email.

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •