Has anyone blown the ringland in cylinder 4? if so what were the symptoms prior to th
+ Reply to Thread
Results 1 to 10 of 10

This is a discussion on Has anyone blown the ringland in cylinder 4? if so what were the symptoms prior to th within the General Maintenance, Troubleshooting & Accidents. forums, part of the Tech & Modifying & General Repairs category; Like the title states, I'm trying to figure out if I have a blown piston ringland in my 4th cylinder... ...

  1. #1
    Registered User 06scoobyrex's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    SL,UT
    Posts
    2,606

    Has anyone blown the ringland in cylinder 4? if so what were the symptoms prior to th

    Like the title states, I'm trying to figure out if I have a blown piston ringland in my 4th cylinder... please tell me what the symptoms were prior to the engine rebuild to see if I can get an idea if this is what I'm facing...
    Hawk-Eye Alliance #801
    The Impreza "this was repaired/replaced at what mileage" database (Please Contribute)
    http://www.clubwrx.net/forums/showth...57#post2688257

  2. Remove Advertisements
    ClubWRX.net
    Advertisements
     

  3. #2
    OMG WTF MainFrame's Avatar
    Join Date
    Sep 2002
    Location
    Texas, United States
    Posts
    8,536
    I Support ClubWRX I Support ClubWRX
    Low compression on cylinder four would be a pretty clear sign.

  4. #3
    Registered User 06scoobyrex's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    SL,UT
    Posts
    2,606
    I did do a compression test and the engine was cold and it was 1-120 2-110 3-120 4-120... I've has a misfire issue and can't find out what the cause is...
    Ive checked these things so far...
    1.replaced the spark plug
    2.swapped the coil packs (still p0304)
    3.cleaned the maf and switched it back to a paper filter
    4. Compression test
    5.injector was checked with a osilascope and was pulsing normal..
    6.dataloging and nothing was abnormal
    7. Ran a new ground wire from the coil pack and tested the ground levels
    Hawk-Eye Alliance #801
    The Impreza "this was repaired/replaced at what mileage" database (Please Contribute)
    http://www.clubwrx.net/forums/showth...57#post2688257

  5. #4
    Banned
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Davey Jones Locker
    Posts
    8,644
    I Support ClubWRX
    Quote Originally Posted by 06scoobyrex View Post
    I did do a compression test and the engine was cold and it was 1-120 2-110 3-120 4-120... I've has a misfire issue and can't find out what the cause is...
    Ive checked these things so far...
    1.replaced the spark plug
    2.swapped the coil packs (still p0304)
    3.cleaned the maf and switched it back to a paper filter
    4. Compression test
    5.injector was checked with a osilascope and was pulsing normal..
    6.dataloging and nothing was abnormal
    7. Ran a new ground wire from the coil pack and tested the ground levels
    Are you tuned at all? If you are I would ask your tuner to take a look and see what's going on. Maybe your ECU pulled too much timing or something. Did you try resetting the code?

  6. #5
    Good news, everyone! xxxxxxxAnub1s's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Eh, whaaaaa?
    Posts
    3,855
    I Support ClubWRX
    Quote Originally Posted by Drews View Post
    Are you tuned at all? If you are I would ask your tuner to take a look and see what's going on. Maybe your ECU pulled too much timing or something. Did you try resetting the code?
    Done that. Datalogging showed no signs of knock what-so-ever. No learned parameters to indicate prolonged knock issues either. Everything was inline except for a small boost oscillation issue which was remedied quickly and showed no signs of causing issues like a misfire. Datalogs look clean and good and he's still hitting boost targets just fine. This was in the 1.5 hour datalogging session we did a couple of nights ago. It would seem that if this issue was more than prevelant it would have reared its head in that time, but nothing happened.

    It seems to be a come and go issue, not sure what is causing it.
    Cody
    Hawk-Eye Alliance #727 N.E.R.D #255.255.255.0

    Your nighttime volunteer of near-useless information.
    Good news, everyone!

  7. #6
    Registered User 06scoobyrex's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    SL,UT
    Posts
    2,606
    Bump...
    Hawk-Eye Alliance #801
    The Impreza "this was repaired/replaced at what mileage" database (Please Contribute)
    http://www.clubwrx.net/forums/showth...57#post2688257

  8. #7
    Registered User Medic_538's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Mankato, MN
    Posts
    26
    Sounds just like my issues and I now have a bad ringland in #4.

    Started as a light miss on idle. Couldn't feel it under boost.
    Started to notice more and more oil in my IC
    Then mixed with coolant= Chocolate Milk
    Then another compression check showed #4 at 60 psi

    Sounds like unfortunately your driving a ticking time bomb. Good luck!

  9. #8
    Registered User jd92677's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Cincinnati
    Posts
    2,136
    Might want to try a leakdown test to see if that reveals an issue
    Stink eye mob #727
    2011 WRX DGM Hatch, Protuned Stage 1

  10. #9
    Registered User 06scoobyrex's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    SL,UT
    Posts
    2,606
    Yep... Had to replace the engine... Old thread...
    Hawk-Eye Alliance #801
    The Impreza "this was repaired/replaced at what mileage" database (Please Contribute)
    http://www.clubwrx.net/forums/showth...57#post2688257

  11. #10
    Registered User jd92677's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Cincinnati
    Posts
    2,136
    Quote Originally Posted by 06scoobyrex View Post
    Yep... Had to replace the engine... Old thread...
    Ahhhh!!! Sucked in, glad I could help
    Stink eye mob #727
    2011 WRX DGM Hatch, Protuned Stage 1

+ Reply to Thread

Quick Reply Quick Reply

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself. We strongly suggest that you stay away from using aol, yahoo, msn, and hotmail accounts. Sometimes the mail server blocks the emails from our server. As a result you will not receive any notifications including the confirmation email.

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •