oil pressure question
Results 1 to 6 of 6

This is a discussion on oil pressure question within the General Maintenance, Troubleshooting & Accidents. forums, part of the Tech & Modifying & General Repairs category; I realize that different oil weights and different filters will change the oil pressure. I have not changed my oil ...

  1. #1
    Registered User svynx's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Hellam, pa
    Posts
    70

    oil pressure question

    I realize that different oil weights and different filters will change the oil pressure. I have not changed my oil weight, but I did change my filter. My question is this: what (on average) pressure should the oil be at when starting up/idling after warmed/running on the highway? With the new filter I have on, I'm running about 107psi on startup, and roughly 87 psi going down the highway at 65mph. My old filter (Fram) had me about 93 psi on startup and about 82 psi at 65mph.
    Just a little info: 02 wrx, stage 2, about 15psi at full
    I have the Q-horsepower full synthetic oil, 5w30
    Owner of the Budget Baller
    Bugeye Mafia #201
    Current mods: CAI, SPT exhaust, D-specs w/RCE Yellows, F/R Group N top hats, JDM lip kit, LWFW, F/R sways and endlinks, morettes, tuned at Agile Auto (10/9/10)
    Next project: EvoIII-16g, pnp, 850 injectors, fuel pump, and a little secret.

  2. Remove Advertisements
    ClubWRX.net
    Advertisements
     

  3. #2
    Registered User EvoEatr's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Kennett Square, Pennsylvania
    Posts
    1,839
    Both of those numbers are more than sufficient...When I'm fully warm at idle I'm around 30 PSI and cruising at 65 I'm around 70 PSI...

  4. #3
    Moderator T0rque's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Medford, Oregon
    Posts
    25,521
    I Support ClubWRX
    what filter do you have now? Is it a factory filter?


    Lead Wrench @ WTF Tuning, LLC

  5. #4
    Registered User
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Nebraska
    Posts
    681
    I run Valvoline full synthetic 5w-40.

    ~95 psi cold start
    ~30-35 psi at hot idle
    ~75 psi cruising (RPM > 1800 or so)

  6. #5
    Registered User svynx's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Hellam, pa
    Posts
    70
    It's a Purolator filter. Advance Auto Parts was running a deal on the oil that I use. Figured I'd at least give the filter a try. I'll see what it pulls out in 2000 miles when I do my next oil change.

    Ok, I won't worry that much anymore. Thanks everyone.
    Owner of the Budget Baller
    Bugeye Mafia #201
    Current mods: CAI, SPT exhaust, D-specs w/RCE Yellows, F/R Group N top hats, JDM lip kit, LWFW, F/R sways and endlinks, morettes, tuned at Agile Auto (10/9/10)
    Next project: EvoIII-16g, pnp, 850 injectors, fuel pump, and a little secret.

  7. #6
    Registered User EvoEatr's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Kennett Square, Pennsylvania
    Posts
    1,839
    No prob. dude....Without oil psi. there would be no engine...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •