2.2K Ohm Resistor Mod
+ Reply to Thread
Page 1 of 6 123456 LastLast
Results 1 to 15 of 85

This is a discussion on 2.2K Ohm Resistor Mod within the Engine Modifications forums, part of the Tech & Modifying & General Repairs category; I finally took some pictures of the 2.2K Ohm Resistor mod that can be used with the JDM Uppipe. The ...

  1. #1
    Moderating U! KurleeDaddeeWRX's Avatar
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    San Jose, CA
    Posts
    6,317
    I Support ClubWRX

    2.2K Ohm Resistor Mod

    I finally took some pictures of the 2.2K Ohm Resistor mod that can be used with the JDM Uppipe. The reason why I didn't connect it to the JDM Uppipe thread is that it would be easier for members to find this picture and information by giving it its own thread.

    When using a bungless uppipe, like the JDM STI uppipe, a CEL will appear if the resistor mod isn't performed. The EGT probe that sits inside the stock uppipe is taken out and there is a connector that this probe connects to. If you look near the brake booster underneath the removable black plastic cover that has two screw pins, you will be able to find this connector. Unplug the probe side of the connector and store for later use or discard. Place the 2.2K Ohm resistor into the remaining side of the connector like the picture shown. Then cover it somehow with insulation of some sort and or tape it closed, to not allow the ELEMENTS from outside to get inside and cause corrostion. And then hide this underneath the other connectors. Then place the cover back on with the screw pins. Your all done. FYI.




    Kurlee Daddee
    (THE ORIGINAL)
    Last edited by KurleeDaddeeWRX; 08-29-2005 at 09:23 PM.

  2. Remove Advertisements
    ClubWRX.net
    Advertisements
     

  3. #2
    Registered User jmussetter's Avatar
    Join Date
    Feb 2002
    Location
    Bay Area, CA
    Posts
    1,045
    I will chime in with my testimony. I also did this mod about a week and a half ago because my EGT sensor had been damaged from repeatedly backing out of the Godspeed Uppipe Bung.

    Worked Perfect. Although I want to add that I had to RESET THE ECU after installing the resistor because the CEL did not go off immediatlely after doing the mod. Perhaps the CEL would have cleared itself after 3 good trips, but it doesn't fix the CEL immediately.
    2002 Midnight Black WRX - EJ22 w/ VF30 and all the other stuff to go with it...

    ***ATTN: Speed Kills! Drive a Honda and live FOREVER. ***

  4. #3
    Registered User jmussetter's Avatar
    Join Date
    Feb 2002
    Location
    Bay Area, CA
    Posts
    1,045

    My resistor went bad?

    Well, after running the resistor mod for almost 2 weeks now, My CEL came back on. WTF??!! So I pulled the resistor and checked it with a multi-meter. The resistor went bad. The one I used is only 1/4 Watt and I believe that was my problem. I am going to get a 1/2Watt and retry...will let everyone know.

    Kurlee: Did you use the 1/2Watt or 1/4Watt?
    2002 Midnight Black WRX - EJ22 w/ VF30 and all the other stuff to go with it...

    ***ATTN: Speed Kills! Drive a Honda and live FOREVER. ***

  5. #4
    Moderating U! KurleeDaddeeWRX's Avatar
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    San Jose, CA
    Posts
    6,317
    I Support ClubWRX

    Re: My resistor went bad?

    Originally posted by jmussetter

    Kurlee: Did you use the 1/2Watt or 1/4Watt?
    I emailed Chris from I-Speed and he said the resistor is 1/2 watt, 2.2k ohm.

    Kurlee Daddee
    (THE ORIGINAL)

  6. #5
    Registered User tuca33's Avatar
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Brazil
    Posts
    1,320
    so if i am planning to buy the STI Uppipe i will have to buy this resistor??
    I am planning do make this mod,,and to add a turbo back system.
    Wich one works well with the STI uppipe????
    Have you noticed any difference in performance ,when you changed your uppipe???
    Do you think its better to buy one with the BUNG so i dont need the resistor???

    Thanks
    Tuca

  7. #6
    Registered User tuca33's Avatar
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Brazil
    Posts
    1,320
    Is the uppipe that have the bellmouth??or the downpipe??
    does MRT have it?
    Thanks

  8. #7
    Registered User SobeWRX's Avatar
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    Reykjavík iceland
    Posts
    504
    some aftermarket downpipe's have a bell-mouth. mrt doesn't they use a splitter to tapper down to 3" wich is just as good in my opinion

  9. #8
    Registered User tuca33's Avatar
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Brazil
    Posts
    1,320
    which brands have bell mouth???
    isnt bell mouth the best??
    so Scooby sports is a good turbo back??
    does it have a quieter muffler as an option???,,because its too loud
    Thanks
    Tuca

  10. #9
    Banned dark_rex's Avatar
    Join Date
    Aug 2001
    Location
    The Hub
    Posts
    12,157
    tuca, you use a lot of question marks!

    many of these questions you are asking have been discussed at length, please give the search page a try.

    the resistor isn't a big thing, i believe your local hardware shop will have something that works fine. 1/2 watt, 2.2 ohm is all you need to know.

    the uppipe WILL increase performance. lower spool up by about 500-1000 rpms, about 10 hp to the wheels, and lower exhaust temps by about 150 degrees.

    the only pipe with a bell mouth that i can think of is the scooby sport & stealth back. MRT's should yield the same results though oh and vishnu has the duel pipe. it's just a different way to peel the pear.

    the sttealth back does not come with a muffler. that's why it's stealth. it looks stock b/c the muffler is stock (or whatever one you chose)

    Search Page Link

    dR

  11. #10
    Registered User PolarisSnT's Avatar
    Join Date
    Aug 2002
    Location
    Staten Island, NY
    Posts
    3,864
    this has probably been asked before(sorry if it was) but if i were to get the TurboXS stage 4 package i would need this mod right? thanks
    Dan- 2004 PSM 5spd

    "Days get shorter, nights get longer, snow gets deeper, life gets better."

  12. #11
    Registered User
    Join Date
    Aug 2001
    Location
    Houston, Texas
    Posts
    123
    no need for egt resistor mod if you use an up-pipe with the egt bung which the turboxs up-pipe has
    Mark
    02 WRX Wagon

  13. #12
    Registered User
    Join Date
    Jul 2002
    Location
    Rochester, NY
    Posts
    23
    TXS Stage 2 + TXS uppie = CEL, after a month. Will clear if I reset ecu, but comes back after a while. Gunna try this mod, thanks guys, for posting this info. Can I get one of these at Radio shack?

  14. #13
    Moderating U! KurleeDaddeeWRX's Avatar
    Join Date
    Mar 2002
    Location
    San Jose, CA
    Posts
    6,317
    I Support ClubWRX
    Yes, Radio Shack sells them for under $1

    Kurlee Daddee
    (THE ORIGINAL)

  15. #14
    Registered User
    Join Date
    Aug 2001
    Location
    Houston, Texas
    Posts
    123
    Originally posted by SpeedWagon
    TXS Stage 2 + TXS uppie = CEL, after a month. Will clear if I reset ecu, but comes back after a while. Gunna try this mod, thanks guys, for posting this info. Can I get one of these at Radio shack?
    SpeedWagon, are you sure you're not just getting the cat inefficiency code? This is the CEL I kept getting with your exact setup. I didn't get the CEL until I added the catless up-pipe. I bought the $20 ponyexpress MIL eliminator and I have yet to see any CELs!
    Mark
    02 WRX Wagon

  16. #15
    Registered User Si2WRX's Avatar
    Join Date
    Aug 2001
    Location
    Atlanta, GA
    Posts
    268
    You guys are talking about two CELs here with two resolutions...

    The first is the EGT CEL. I have gotten this a few times due to failed OEM EGT probes. I am also unsure of what is causing the probes to die. The first time I replaced the probe and it obviously fixed the problem. However 3 months later it died again and this time I just snipped the plug off the end of the probe and permanently fixed the resistor to it - until I can replace the probe again. The 2.2 seems to fix the EGTs to the computer at ~1250F. This is ok, but I'd rather have correct EGT measure going to the ECU.

    The second CEL is the low cat cel. You will most likely get this with TurboXS stage 2 and up. I run equivalent to a 4. Even if you do have the hi-flow cat (and even if you don't). The pony express MIL Eliminator didn't work for me ... at least in stock form. Replacing the resistor in it with a 1k (if I recall) fixed the low cat cel for me.

    Hope this helps. After all this, I'm cel free.
    Erik
    '02 Subaru WRX
    12.73@108.32
    287whp/277wtq

+ Reply to Thread
Page 1 of 6 123456 LastLast

Quick Reply Quick Reply

Register Now

Please enter the name by which you would like to log-in and be known on this site.
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.

Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Please enter a valid email address for yourself. We strongly suggest that you stay away from using aol, yahoo, msn, and hotmail accounts. Sometimes the mail server blocks the emails from our server. As a result you will not receive any notifications including the confirmation email.

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •